Biszkopt z jagodami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Biszkopt z jagodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 jajek, żółtka i białka osobno

200 g cukru

łyżeczka wanilii

miarka przesianej mąki

jagody, białe porzeczki

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Rozpinaną formę średnicy 23 cm wyłożyć papierem i natłuścić masłem ścianki. Ubić białka na sztywną pianę. Wrzucić do niej kolejno żółtka i ucierać, dodając stopniowo cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę. Musi powstać gęste, jedwabiste ciasto. Wlać ciasto do formy i piec, aż będzie złociste z wierzchu, wyrośnięte i nie będzie się trzymać wbitej w środek wykałaczki, przez ok. 60 minut. Musi być dopieczone. Po wyjęciu odstawić na kwadrans do przestygnięcia, rozpiąć formę i dać mu wystygnąć. Przełożyć na paterę. Posypać jagodami i białymi porzeczkami. Podawać z crème fraîche, bitą śmietaną lub lodami.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pączki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
Tarta kajmakowa Chrissie
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort czekoladowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.