Sophie Dahl

Biszkopt Victoria z pomarańczami, malinami i maślanym kremem


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Biszkopt Victoria z pomarańczami, malinami i maślanym kremem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

biszkopt

225 g masła

225 g miałkiego cukru trzcinowego

4 jajka od kur z wolnego wybiegu

225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

otarta skórka z dużej pomarańczy

 

masło do natłuszczenia i mąka do wysypania formy

2 okrągłe foremki o średnicy 20 cm z wyjmowanym dnem albo tortownice

pergamin

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść foremki, wyłóż dna pergaminem i lekko oprósz mąką ścianki. Utrzyj masło z cukrem na kremową masę. Roztrzep jajka w osobnej misce, dodaj do masła z cukrem i utrzyj. Przesiej do miski mąkę i dodaj startą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj ciasto, ale nie za intensywnie, podziel między foremki i piecz ok. 25-30 minut, aż wierzch stanie się złoto-brązowy i lekko sprężysty przy dotknięciu. W tym czasie zrób dżem i krem. Do małego rondla włóż maliny, dodaj sok pomarańczowy i czubatą łyżkę miałkiego cukru trzcinowego. Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną i powstanie gęsty dżem. Odstaw go do ostygnięcia. Utrzyj ręcznie albo mikserem miękkie masło z przesianym cukrem pudrem, otartą skórką pomarańczową i sokiem z połowy pomarańczy. Gdy biszkopty ostygną, rozsmaruj na jednym dżem i połowę kremu, przykryj drugim biszkoptem i rozsmaruj na nim resztę kremu. Przed podaniem posyp go otartą skórką pomarańczową.

powrót

Podobne przepisy

Chleb bananowy z białą czekoladą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.