Anna Olson

Biszkopt pistacjowy


Przepis z programu Na słodko (odc.37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Biszkopt pistacjowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki niesolonych orzechów pistacjowych bez łupin

½ szklanki mąki tortowej

6 łyżek cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

¼ szklanki oleju roślinnego

4 jajka

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki wody

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

¼ łyżeczki winianu potasu

cukier-puder

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Za pomocą malaksera albo blendera zmielić drobno pistacje i odmierzyć 1/3 szklanki. Do miski przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać zmielone orzechy. Oddzielić żółtka od białek, białka zachować do ubicia. Do sypkich składników dodać olej, żółtka, sok cytrynowy, wodę i ekstrakt waniliowy. Utrzeć składniki mikserem na gęstą, gładką masę (przez ok. 4 min.). Ubić białka z winianem potasu na sztywną pianę. Dodać 1/3 piany z białek do ciasta, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i wymieszać. Przełożyć ciasto do suchej tortownicy o średnicy 25 cm (albo formy do babki) i piec 45-55 minut, aż powierzchnia ciasta stanie się sprężysta.
Przed wyjęciem z formy całkowicie ostudzić ciasto. Posypać wierzch ciasta cukrem-pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.