Anna Olson

Biszkopt pistacjowy


Przepis z programu Na słodko (odc.37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Biszkopt pistacjowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki niesolonych orzechów pistacjowych bez łupin

½ szklanki mąki tortowej

6 łyżek cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

¼ szklanki oleju roślinnego

4 jajka

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki wody

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

¼ łyżeczki winianu potasu

cukier-puder

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Za pomocą malaksera albo blendera zmielić drobno pistacje i odmierzyć 1/3 szklanki. Do miski przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać zmielone orzechy. Oddzielić żółtka od białek, białka zachować do ubicia. Do sypkich składników dodać olej, żółtka, sok cytrynowy, wodę i ekstrakt waniliowy. Utrzeć składniki mikserem na gęstą, gładką masę (przez ok. 4 min.). Ubić białka z winianem potasu na sztywną pianę. Dodać 1/3 piany z białek do ciasta, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i wymieszać. Przełożyć ciasto do suchej tortownicy o średnicy 25 cm (albo formy do babki) i piec 45-55 minut, aż powierzchnia ciasta stanie się sprężysta.
Przed wyjęciem z formy całkowicie ostudzić ciasto. Posypać wierzch ciasta cukrem-pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Angielski placek agrestowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.