Dave  Myers

Biszkopt królowej Wiktorii


Przepis z programu Wypieki Kudłaczy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Biszkopt królowej Wiktorii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

250 g masła plus trochę do wysmarowania formy

250 g miałkiego cukru

4 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

250 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego (Na szklankę mąki przypada 1 ½ łyżeczki (od herbaty) proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki mieszamy. Aby uzyskać większą ilość mąki, składniki proporcjonalnie zwiększamy.)



Masa maślana:

250 g cukru pudru

125 g miękkiego masła

2 łyżeczki gorącej wody

1 łyżeczka cynamonu



Do podania:

250 g dżemu malinowego

cukier puder, do posypania



Przygotowanie:

Do miski włożyć masło i wsypać cukier. Ucierać mikserem, aż masa stanie się niemal biała (około 5 minut). Nadal miksując wbijać po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy i mąkę, wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem dwie tortownice o średnicy 23 cm. Przełożyć ciasto do nasmarowanych form, piec 25-30 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest w środku upieczone, można wbić w nie patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest już dobrze upieczone. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić w formach na 5 minut, a następnie wyjąć je z form i odstawić do wystygnięcia na metalowej kratce. W czasie, kiedy ciasto stygnie, przyrządzić masę maślaną. Do miski wsypać cukier puder, włożyć masło i wlać wodę. Mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać cynamon i jeszcze raz wymieszać. Z jednego z ciast skroić górną warstwę, tak, aby powstała równa powierzchnia. Posmarować ciasto dżemem malinowym, a na to nałożyć warstwę masy maślanej. Przykryć drugim ciastem i lekko docisnąć. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



© Dave Myers i Si King

powrót

Podobne przepisy

Tartaletki z jeżynami
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kostka mleczna z ciasteczkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka cytrynowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.