Biszkopt królowej Wiktorii z kremem Chantilly

Przepis z programu Ideał (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Biszkopt królowej Wiktorii z kremem Chantilly
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Biszkopt:

225 g niesolonego miękkiego masła i trochę więcej do wysmarowania foremek

225 g drobnego cukru

4 jajka, najlepiej z gospodarstwa ekologicznego

225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

5 łyżek dżemu truskawkowego

250 g świeżych truskawek, pokrojonych na połówki

cukier puder do oprószenia



Krem Chantilly:

300 ml śmietany kremówki

25 g cukru pudru

1 laska wanilii przekrojona wzdłuż na pół, ziarenka wyskrobane ze środka (albo ekstrakt waniliowy)



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia dwie okrągłe foremki o średnicy 18 cm. Włóż masło i cukier do miski miksera stacjonarnego i ucieraj, aż masa będzie lekka i puszysta. To potrwa przynajmniej 10 minut. Ucieraj starannie, dodając po jednym jajku. Stopniowo wmieszaj mąkę. Wypełnij obie foremki ciastem do połowy głębokości i piecz 20 minut, aż biszkopty wyrosną i będą złociste. Wyjmij foremki z ciastem z piekarnika, przestudź przez 10 minut, a następnie wyjmij z foremek i ostudź zupełnie na metalowej kratce. Przygotuj krem Chantilly: przełóż śmietanę do miski, przesiej do niej cukier puder i dodaj nasiona wanilii. Ubij niezbyt sztywno i wstaw do lodówki, żeby krem nieco stężał. Lekko podgrzej dżem w rondelku. Ułóż jeden z blatów biszkoptowych na talerzu płaską stroną do góry. Rozsmaruj na nim dżem i rozłóż większość pokrojonych truskawek. Nałóż krem Chantilly za pomocą rękawa cukierniczego i przykryj drugim blatem z ciasta. Oprósz biszkopt cukrem pudrem, nałóż na środek odrobinę kremu i przytwierdź do niego pozostałe truskawki.



powrót

Podobne przepisy

Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.