Biszkopt biedronka

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Biszkopt biedronka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 op. galaretki truskawkowej

1 op. galaretki cytrynowej

500 g truskawek

1 op. żelatyny

800 ml śmietanki 30%

500 g serka mascarpone

ok. 12 łyżek cukru pudru

1 op. śmietan-fix

12 herbatników (typu bebe)

czekoladki do dekoracji





Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie kolejno dodawaj żółtka. Mąki wymieszaj razem i proszkiem i wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczona i wystudzoną margarynę Kasie i wymieszaj. Biszkopt wylej na wysmarowaną tłuszczem tortownicę (ok. 24 cm) i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut - piecz do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź. Galaretkę truskawkową rozpuść w 200 ml gorącej wody i przestudź. Kilkoma łyżkami galaretki posmaruj biszkopt i wsadź do lodówki. Ok. 300 gramów truskawek zmiksuj blenderem z 2 łyżkami cukru pudru - duże i ładne truskawki zostaw do dekoracji tortu. Do zmiksowanych truskawek wlej około 100 ml pozostałej galaretki i odstaw. 1 pełną, łyżkę żelatyny rozpuść w gorącej wodzie. 400 ml śmietanki zmiksuj, gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodaj około 3 łyżek cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodaj 250 g serka mascarpone i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek sera. Dodaj przestudzoną żelatynę, a następnie zmiksowane truskawki z galaretką. Masę wymieszaj dokładnie i wylej na biszkopt. Wsadź do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia. Galaretkę cytrynową rozpuść w 200 ml gorącej wody i ostudź. Kilka truskawek pokrój na plasterki.

1 łyżkę żelatyny rozpuść w gorącej wodzie. 200 ml śmietanki zmiksuj, po koniec dodaj 2 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodaj kolejne 250 g serka mascarpone - dokładnie zmiksuj, następnie wlej rozpuszczoną żelatynę i 100 ml przestudzonej galaretki cytrynowej. Wymieszaj dokładnie. Na masie truskawkowej ułóż plasterki truskawek, a na nich herbatniki. Następnie wlej masę śmietankowo-cytrynową. Wyrównaj powierzchnię i wsadź do lodówki do zastygnięcia na minimum 3 godziny.

Po wskazanym czasie, 200 ml śmietanki ubijaj mikserem, dodaj 2 łyżki cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Śmietanką posmaruj wierzch i boki tortu. Truskawki pokrój na plasterki. By zrobić biedronce skrzydełka, układaj truskawki jak dachówki, by lekko na siebie nachodziły. Oczy i czułki zrób z pralinek, paluszków czy cukierków. Boki tortu obsypałam pokruszoną czekoladą. Skrzydełka biedronki posmaruj delikatnie, za pomocą pędzelka, resztką galaretki cytrynowej - dzięki temu truskawki dłużnej zachowują ładny i świeży wygląd. Tort schładzaj w lodówce prze kolejne minimum 2 godziny.



Anna Rychłowska

powrót

Podobne przepisy

Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Różane pączki ze słodkim jogurtem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto banoffee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
Ciasto marchewkowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.