Biszkopciki

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Biszkopciki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

60 g mąki

60 g skrobi kukurydzianej

3/4 łyżeczki wodorowinianu potasu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 jajka (jajka i żółtka osobno)

155 g cukru

1/2 miarki dżemu malinowego

3/4 miarki bitej śmietany



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Wyłożyć formę papierem.

Przesiać razem mąkę, skrobię kukurydzianą, wodorowinian potasu i sodę oczyszczoną. Rozdzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Dodawać cukier w 3 etapach, ubijając po każdym, do uzyskania gęstej lśniącej masy bezowej. Wmieszać żółtka po jednym. Przesiać suche składniki na masę, przegarniając ją łagodnie, żeby nie straciła objętości.

Nałożyć z rękawa cukierniczego bądź łyżką na blachę, pozostawiając dość miejsca, żeby biszkopciki się nie posklejały. Piec, aż staną się rumiane, 5 – 7 minut. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Lekko stwardnieją.

Przełożyć krążki dżemem malinowym i słodką bitą śmietaną waniliową. Odstawić na godzinę, żeby zmiękły (to ważne, gdyż początkowo nie będą odpowiednio gąbczaste). Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.