Anna Olson

Biscotti z espresso i pieprzem


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Biscotti z espresso i pieprzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g miękkiego masła

¾ szklanki cukru

¼ szklanki brązowego cukru

2 jajka

1 łyżka rozpuszczalnego espresso

1 łyżka ekstraktu waniliowego

2 2/3 szklanki mąki uniwersalnej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki soli

1 szklanka orzeszków piniowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem na puszystą, kremową masę. Dodać jajka i wszystko starannie wymieszać. Rozpuścić kawę w ekstrakcie waniliowym. Do oddzielnej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pieprz, cynamon i sól. Dodać sypkie składniki do maślanego kremu i wymieszać, aż składniki się połączą. Dodać orzeszki piniowe i zagnieść. Podzielić masę na pół i uformować z niej 2 wałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia w odstępie 10 cm i lekko spłaszczyć otwartą dłonią. Piec 35 – 40 minut, aż ciasto będzie złociste.
Zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, pokroić je pod kątem na plastry grubości 1,2 cm i ponownie ułożyć na blasze. Piec 12-15 minut, aż zbrązowieją na brzegach. Biscotti stwardnieją po ostygnięciu.

powrót

Podobne przepisy

Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.