Anna Olson

Biscotti z espresso i pieprzem


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Biscotti z espresso i pieprzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g miękkiego masła

¾ szklanki cukru

¼ szklanki brązowego cukru

2 jajka

1 łyżka rozpuszczalnego espresso

1 łyżka ekstraktu waniliowego

2 2/3 szklanki mąki uniwersalnej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki soli

1 szklanka orzeszków piniowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem na puszystą, kremową masę. Dodać jajka i wszystko starannie wymieszać. Rozpuścić kawę w ekstrakcie waniliowym. Do oddzielnej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pieprz, cynamon i sól. Dodać sypkie składniki do maślanego kremu i wymieszać, aż składniki się połączą. Dodać orzeszki piniowe i zagnieść. Podzielić masę na pół i uformować z niej 2 wałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia w odstępie 10 cm i lekko spłaszczyć otwartą dłonią. Piec 35 – 40 minut, aż ciasto będzie złociste.
Zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, pokroić je pod kątem na plastry grubości 1,2 cm i ponownie ułożyć na blasze. Piec 12-15 minut, aż zbrązowieją na brzegach. Biscotti stwardnieją po ostygnięciu.

powrót

Podobne przepisy

Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.