Biryani

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia irańska

Biryani
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół łyżeczki szafranu

2 i pół łyżki wrzątku

350 g opłukanego i osuszonego ryżu basmati (albo innego o długich ziarnach)

350 ml wody

półtorej łyżeczki soli

6 łyżek masła ghee

400 g drobno posiekanej cebuli

ćwierć łyżeczki nasion kminu

pół łyżeczki mielonego kminu

pół łyżeczki kurkumy

500 g mielonej chudej jagnięciny

pęczek posiekanej natki kolendry

pół łyżeczki nasion fenkułu

300 ml bulionu z kurczaka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175°C. Szafran zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Zagotować 350 ml wody. Wsypać ryż i osolić. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając. Odcedzić.
Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki masła ghee. Dodać cebulę, nasiona kminu i sól. Smażyć przez 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać mielony kmin i kurkumę. Podsmażyć przez minutę, a następnie dołożyć mięso. Smażyć przez 10 minut, mieszając i rozbijając grudki. Zdjąć z ognia i dodać kolendrę. W garnku albo formie d

powrót

Podobne przepisy

Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Curry z kurczakiem i ananasem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.