Biriani z jagnięciną

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Biriani z jagnięciną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1 udziec jagnięcy bez kości, mięso pokrojone w kostkę 2,5 cm

500 g jogurtu naturalnego

1 kg ryżu basmati

20 g soli

200 g ghee

1 g szafranu albo 1 spora szczypta

sok z 1 limonki

3 cebule, cienko pokrojone

20 g niezmielonej garam masali

½ gałki muszkatołowej, startej

5 g kwiatu muszkatołowego

2,5 g kminku

125 g płatków migdałowych

125 g rodzynek sułtańskich

1 garść siekanej mięty

1 garść siekanej kolendry

100 ml bulionu jagnięcego lub wody

2-3 pomidory, pokrojone w kostkę



Do podania:

8 jajek ugotowanych na twardo, przekrojonych na cztery

listki mięty





Przygotowanie:

Umieść jagnięcinę w garnku i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu bez pokrywki ok. 30 minut lub do czasu, gdy jagnięcina zmięknie, a woda prawie odparuje. Odcedź wodę i odstaw mięso. Wymieszaj jogurt z jagnięciną. Gdy mięso się gotuje, do drugiego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj spory kawałek masła ghee i zagotuj. Opłucz ryż na sicie i przełóż do wrzącej wody. Dodaj sól. Kiedy ryż ugotuje się al dente, odcedź w durszlaku. Szafran podgotuj w soku z limonki i powstałą miksturą skrop ryż.

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Masala: rozgrzej 150 g ghee na patelni. Usmaż cebulę na złoty brąz. Zdejmij cebulę z patelni tak, by jak najwięcej tłuszczu pozostało w naczyniu. Wrzuć na patelnię niezmieloną garam masalę, startą gałkę muszkatołową, kwiat muszkatołowy i kminek. Smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wmieszaj migdały, rodzynki i zrumień. ¾ cebuli przełóż z powrotem na patelnię, dodaj pomidory i wymieszaj. Wmieszaj do masali jagnięcinę z jogurtem i posiekane zioła. Naczynie o grubym dnie, które można wstawiać do piekarnika, posmaruj ghee. Ułóż naprzemienne warstwy ryżu i mięsa. Wlej bulion lub 100 ml wody. Na wierzchu ułóż pozostałą cebulę. Piecz 1 godzinę.

Udekoruj biryani jajkami na twardo i listkami mięty. Podaj z daalem.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.