Bigos

Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Bigos
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 g masła

1 cebula, pokrojona w półtalarki

1 łyżeczka jagód jałowca, zmiażdżonych

½ łyżeczki kminku

300 g chudego boczku, pokrojonego w kostkę

1 łyżka brązowego cukru

500 g kiszonej kapusty

pół główki białej kapusty, poszatkowanej

200 g świeżych pomidorów, pokrojonych w kostkę lub puszka 400 g krojonych pomidorów

500 ml bulionu drobiowego lub wołowego

10 suszonych grzybów

300 g wędzonek kiełbasy, pokrojonej na kawałki

1 starte jabłko

Przygotowanie:

W dużym, szerokim garnku rozgrzej masło. Włóż cebulę i zeszklij na średnim ogniu. Wsyp jagody jałowca i kminek, dodaj boczek. Posyp brązowym cukrem. Zwiększ temperaturę na kilka minut, by mięso się zrumieniło.
Odciśnij kiszoną kapustę z soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać uprzednio zimną wodą. Włóż odciśniętą kapustę do garnka, dodaj białą kapustę i pomidory, po czym wlej bulion. Gotuj na małym ogniu przez 30 min.
Suszone grzyby zalej gorącą wodą. Kiedy zmiękną, posiekaj je i dodaj wraz z płynem z moczenia do bigosu. Włóż kawałki kiełbasy i starte jabłko. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Gotowe!
Możesz też zostawić bigos na noc, by smaki się przegryzły i podawać po odgrzaniu następnego dnia.

powrót

Podobne przepisy

Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.