Jola Słoma

Bigos z pomarańczą


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 11659

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

70 dag kapusty kiszonej

1 duża pomarańcza

25 dag tofu

10 dag suszonych wędzonych śliwek

2 dag suszonych borowików

4 łyżki oleju

2 łyżki masła

1 łyżka sosu sojowego jasnego

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki pieprzu

10 owoców jałowca

1 szklanka wody

 

 

Przygotowanie:


Wstawiamy grzyby w garnku z wodą i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie kroimy tofu w kostkę i smażymy w głębokim teflonowym garnku lub patelni na 4 łyżkach oleju, dodając w trakcie curry i sos sojowy. Mieszamy od czasu do czasu. Siekamy kapustę kiszoną, dorzucamy na patelnię, mieszamy. Kroimy w drobną kostkę śliwki i obraną pomarańczę. Dodajemy do całości, mieszamy. Wywar z grzybów wlewamy do kapusty, a następnie dodajemy odcedzone grzyby pokrojone na drobno. Wrzucamy resztę przypraw i dusimy jeszcze około 20 minut mieszając od czasu do czasu. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki masła i dusimy mieszając. To bardzo szybka wersja bigosu, ale jak każdy bigos, jest lepszy z każdym podgrzewaniem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.