Iwona  Zasuwa

Bigos wegetariański ze śliwką


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 158

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

½ główki kapusty włoskiej

½ kg kiszonej kapusty

150 g suszonych śliwek

1 cebula

1 marchew

1 pietruszka

mała główka czosnku

kilka łyżek pasty pomidorowej

kilka łyżek dowolnego tłuszczu

pieprz ziarnisty świeżo mielony

sól nierafinowana

kilka liści laurowych

kilka ziaren angielskiego ziela

2 ziarnka jałowca (opcjonalnie)

2-4 łyżki suszonego lubczyku (wedle gustu)

2 szklanki wody

Przygotowanie:

Umyj i obierz wszystkie warzywa. Czosnek i cebulę pokrój drobno, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Kapustę włoską umyj i poszatkuj. Kapustę kiszoną pokrój drobno. Każdą śliwkę suszoną przekrój na pół.
W dużym garnku podgrzej tłuszcz, wrzuć czosnek i cebulę i delikatnie zeszklij mieszając. Dodaj marchew oraz pietruszkę i podpraż całość nieustannie mieszając.
Podlej warzywa 2 szklankami wody, wrzuć kapustę włoską i kiszoną, dodaj śliwki, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec i wymieszaj całość. Przykryj i duś na bardzo małym ogniu kilka godzin (sprawdzaj ilość wody, w razie potrzeby dolej by nie przypalić bigosu).
Na koniec dołóż pastę pomidorową, sól do smaku, lubczyk oraz pieprz i wymieszaj tak, by rozgotowane śliwki całkiem się rozpadły. Nadadzą bigosowi ciemny kolor, cięższy smak i ciekawą słodką nutę w tle.
Pamiętaj: odgrzewany bigos jest z każdym dniem lepszy!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.