Bielmik w stylu azjatyckim

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Bielmik w stylu azjatyckim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały bielmik

1 duża cebula

3 pomidory pokrojone na drobne cząstki

ok. 4-5 cm kawałek imbiru

obrany ze skórki i pokrojony w słupki

2 ząbki czosnku

4 łyżki octu z czerwonego wina

7 łyżek cukru

2 papryczki chili

mąka

skrobia ziemniaczana

ćwiartka cytryny

olej roślinny (do smażenia)

 

 

Przygotowanie:


Cebulę drobno posiekać i przełożyć do wysokiego garnka. Dodać pomidory, imbir, cukier, rozgnieciony czosnek, ocet i chilli. Gotować na średnim ogniu przez ok. pół godziny, aż nieco zgęstnieje.
Rozgrzać olej we frytkownicy. Przed smażeniem rybę ponacinać. Następnie obtoczyć ją w mące i skrobi, a potem wrzucić do frytkownicy. Smażyć jakieś 5-8 minut, aż będzie złocista i przełożyć na talerz. Podawać z dodatkiem sosu z pomidorów i ćwiartką cytryny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.