Jacek Sikora

Biały mus


Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Biały mus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 - 200 g białej czekolady

1/2 łyżeczki żelatyny

60 g cukru

5 jajek

250 ml śmietany 30%

15 ml rumu

wody - 10 ml/ do żelatyny/ 50 ml na syrop

 

Przygotowanie:

Namoczyć żelatynę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać rum oraz namoczoną w wodzie żelatynę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z połową cukru (30 g) w kąpieli wodnej. Muszą podwoić objętość, zjaśnieć i zgęstnieć. Nie przegrzewać żółtek. Gdy tylko masa będzie gotowa zdjąć z kąpieli i ubijać aż będą letnie. Białka ubić w kąpieli wodnej z resztą cukru, aż zrobi się beza. Połączyć delikatnie masę z żółtek z białą czekoladą gdy jeszcze są letnie. Następnie wmieszać do tego ubite białka, bardzo delikatnie najlepiej w dwóch rzutach. Ubić śmietanę i dodać jak wszystko przestygnie. Nałożyć mus do kieliszków lub miseczek. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć stężały mus z lodówki i zrobić dekorację z ciemnej czekolady.


powrót

Podobne przepisy

Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

mixer

postów: 3

29.03.2016 13:36

CYTUJ

bardzo dobry mus :)

#wawa

14.01.2012 03:15


warszawa

CYTUJ

Właśnie oglądam Słodkiego Drania, lubię go oglądać chociaż czasami mnie irytuje prowadzący :) Ale dzisiaj zauważyłam ciekawą rzecz, mianowicie w programie o winach w temat kuchnia.tv prowadzący obalał mity na temat tego trunku i mówił, że włożenie łyżeczki do butelki nie sprawi, że zachowa ono bąbelki a w programie Słodki Drań podaje właśnie taki sposób na sprawienie, że wino musujące zachowa bąbelki.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.