Biały mus

Biały mus
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 150 - 200 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 60 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 ml śmietany 30%
  • 15 ml rumu
  • wody - 10 ml/ do żelatyny/ 50 ml na syrop

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namoczyć żelatynę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać rum oraz namoczoną w wodzie żelatynę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z połową cukru (30 g) w kąpieli wodnej. Muszą podwoić objętość, zjaśnieć i zgęstnieć. Nie przegrzewać żółtek. Gdy tylko masa będzie gotowa zdjąć z kąpieli i ubijać aż będą letnie. Białka ubić w kąpieli wodnej z resztą cukru, aż zrobi się beza. Połączyć delikatnie masę z żółtek z białą czekoladą gdy jeszcze są letnie. Następnie wmieszać do tego ubite białka, bardzo delikatnie najlepiej w dwóch rzutach. Ubić śmietanę i dodać jak wszystko przestygnie. Nałożyć mus do kieliszków lub miseczek. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć stężały mus z lodówki i zrobić dekorację z ciemnej czekolady.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA