Anna Olson

Biały biszkopt z truskawkami o cytrusowym aromacie


Przepis z programu Na słodko (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Biały biszkopt z truskawkami o cytrusowym aromacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 1/3 szklanki mąki tortowej

1 2/3 szklanki cukru - pudru

2 szklanki białka jaj (ok. 16) o temperaturze pokojowej

1 łyżeczka winianu potasu

¼ łyżeczki soli

1 1/3 szklanki cukru

1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 szklanki umytych świeżych truskawek

¼ szklanki cukru

skórka i sok z 1 limonki

1 cytryny i 1 pomarańczy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Trzykrotnie przesiać mąkę z cukrem-pudrem. Ubijać pianę najpierw z białek, winianu potasu i soli. Stopniowo dodawać do piany cukier i ubijać, aż piana stanie się sztywna. Dodać ekstrakt waniliowy; zamieszać. W 3 porcjach dodać do piany mąkę z cukrem-pudrem, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Za pomocą łyżki delikatnie przełożyć ciasto do formy do pieczenia babek i wygładzić powierzchnię. Piec 40-50 minut (nie otwierając piekarnika przynajmniej przez 30 minut), aż ciasto stanie się sprężyste. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić biszkopt w formie odwróconej do góry dnem. Za pomocą szerokiego noża oddzielić ciasto od formy i delikatnie poklepując od wierzchu, pozwolić się biszkoptowi wysunąć. Pokroić truskawki na ćwiartki, zmieszać z sokiem i skórką z cytrusów. Za pomocą łyżki włożyć owoce do wnętrza ciasta. Posypać biszkopt cukrem-pudrem. Podawać z musem truskawkowym.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Prosty placek czereśniowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.