Anna Olson

Biały biszkopt z truskawkami o cytrusowym aromacie


Przepis z programu Na słodko (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Biały biszkopt z truskawkami o cytrusowym aromacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 1/3 szklanki mąki tortowej

1 2/3 szklanki cukru - pudru

2 szklanki białka jaj (ok. 16) o temperaturze pokojowej

1 łyżeczka winianu potasu

¼ łyżeczki soli

1 1/3 szklanki cukru

1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 szklanki umytych świeżych truskawek

¼ szklanki cukru

skórka i sok z 1 limonki

1 cytryny i 1 pomarańczy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Trzykrotnie przesiać mąkę z cukrem-pudrem. Ubijać pianę najpierw z białek, winianu potasu i soli. Stopniowo dodawać do piany cukier i ubijać, aż piana stanie się sztywna. Dodać ekstrakt waniliowy; zamieszać. W 3 porcjach dodać do piany mąkę z cukrem-pudrem, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Za pomocą łyżki delikatnie przełożyć ciasto do formy do pieczenia babek i wygładzić powierzchnię. Piec 40-50 minut (nie otwierając piekarnika przynajmniej przez 30 minut), aż ciasto stanie się sprężyste. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić biszkopt w formie odwróconej do góry dnem. Za pomocą szerokiego noża oddzielić ciasto od formy i delikatnie poklepując od wierzchu, pozwolić się biszkoptowi wysunąć. Pokroić truskawki na ćwiartki, zmieszać z sokiem i skórką z cytrusów. Za pomocą łyżki włożyć owoce do wnętrza ciasta. Posypać biszkopt cukrem-pudrem. Podawać z musem truskawkowym.

powrót

Podobne przepisy

Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka cytrynowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.