Tomasz Jakubiak

Białe kluseczki śląskie z winno-śmietanowym sosem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 449

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

1 jajko

sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki)

mąka ziemniaczana

woda do gotowania

 

Sos:

2 cebule szalotki

2 ząbki czosnku

szynka polska długodojrzewająca

3 łyżki prażonego słonecznika

4 łyżki oliwy

szklanka białego wina

sól

pieprz

150 g sera typu rokpol

250 ml śmietanki 30%

2 gałązki świeżego majeranku

świeże zioła i sałaty : odrobina rukoli, musztardowca, roszponki, kolendry, natki pietruszki

cytryna

Przygotowanie:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę do miski.
Następnie dodaj jajko i wsyp trochę mąki ziemniaczanej (na początek ¼ szklanki). Zacznij wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dosyp więcej mąki.
Z wyrobionego ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na desce. Trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem zrób pośrodku każdej kluski małe wgłębienia. Wrzucaj je do osolonego wrzątku i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną.

Przygotuj sos. Na suchej patelni usmaż kawałki długodojrzewającej szynki. Na drugiej patelni upraż pestki słonecznika.
Następnie dodaj pokrojoną cebulę szalotkę, oliwę, wino, kawałki pleśniowego sera, świeży tymianek i śmietankę 30%. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Sos dopraw solą i pieprzem. Gdy wszystkie składniki się dokładnie połączą, a ser rozpuści, do sosu wrzuć ugotowane kluski.
Na końcu do sosu i kluseczek dodaj świeże zioła i sałaty. Całość skrop odrobiną soku z cytryny. Na wierzch ułóż chipsy z szynki długodojrzewającej. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem śmietankowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z serem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Spaghetti z sosem alla cerepiera
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Leniwe w sosie porzeczkowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.