Sophie Grigson

Bhindi sabji – ketmia po pendżabsku


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Bhindi sabji – ketmia po pendżabsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cebula

drobno posiekana

2 ząbki czosnku

posiekane

2 łyżki oleju roślinnego

1½ płaskiej łyżeczki soli

1 łyżka startego imbiru bez skórki

½ łyżeczki kurkumy

2 chili

bez pestek

drobno posiekane

6 łyżek pomidorów w kawałkach bez skórki (mogą być z puszki)

½ kg ketmii

z odciętymi końcami

pokrojonej na półtoracentymetrowe kawałki

1 bardzo płaska łyżka garam masala

sok z ½ limonki albo cytryny

 

 

Przygotowanie:


Na dużej głębokiej patelni albo w szerokim płaskim rondlu z pokrywką podsmaż cebulę z czosnkiem na oleju, a gdy się zeszkli, wsyp sól. Dodaj imbir i mieszaj intensywnie, żeby składniki nie przywierały do patelni. Następnie dodaj kurkumę, posiekane chili oraz pomidory. Włóż do rondla pokrojoną ketmię i mieszaj, żeby nie przywarła. Gdy puści śliski sok, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ketmia zmięknie. Dopraw danie mieszanką przypraw garam masala i sokiem z limonki albo cytryny. Podawaj z ryżem lub chapati – na przykład do kurczaka w curry.

powrót

Podobne przepisy

Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Suflet z serem i ziołami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Curry warzywne
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Szaszłyki z wędzonym serem
Jola Słoma
Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.