Gary  Mehigan

Bezy z kremem kawowym i lodami


Przepis z programu Męski weekend (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Bezy z kremem kawowym i lodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki bez

25 gramów cukru

115 gramów cukru pudru

4 łyżki stołowe kakao

8 białek



Składniki kremu

85 g cukru

4 podwójne miarki kawy espresso

200 ml śmietany kremówki

100 g cukru

200 ml sera mascarpone



Do podania

250 ml lodów czekoladowych

250 ml lodów karmelowych

kakao



Przygotowanie bez

Do miski przesiać kakao, cukier puder i zwykły cukier (odkładając wcześniej 3 łyżki). W drugiej, czystej misce ubić pianę z białek i 3 łyżek zwykłego cukru. Ubijać dalej, dosypująca mieszankę suchych składników, aż postanie lśniąca, sztywna masa. Przełożyć ją do torebki do wyciskania. Wycisnąć kółka na pergamin. Powinny być wielkości dużych herbatników. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100°C i suszyć przez całą noc albo do chwili, gdy można je oderwać od pergaminu.



Przygotowanie kremu

Kawę odparować z cukrem w rondelku, aż zgęstnieje. W misce utrzeć cukier ze śmietaną i serem. Dolać kawę i wymieszać. Na bezę nakładać lody czekoladowe i karmelowe. Nałożyć porcję kremu, przykryć drugą bezą. Posypać kakao. Można też posmarować kremem i pokruszyć kawałki bezy, a na wierzchu posypać kakao.

powrót

Podobne przepisy

Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Niezwykłe lody
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.