Bill Granger

Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami


Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Bezy

białka z 4 jajek

szczypta soli

4 łyżki cukru



Brzoskwinie w syropie

brzoskwinie

cukier

woda

woda pomarańczowa

laska cynamonu



Przygotowanie

Ugotować syrop z 2 porcji wody na porcję cukru. Do gotowania dodać laskę cynamonu i odrobinę wody pomarańczowej. Z brzoskwiń usunąć pestkę i pokroić na cząstki. Włożyć do syropu, gotować aż zmiękną. Wyjąć owoce, przestudzić i zdjąć z nich skórki, które należy włożyć z powrotem do syropu i gotować, aż połowa płynu odparuje. Gdy syrop ostygnie, umieścić w nim kawałki brzoskwiń i włożyć do lodówki na około godzinę.



Białka ubijać ze szczyptą soli przy pomocy trzepaczki lub miksera, w trakcie dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż się rozpuści i powstanie sztywna piana. Blachę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć pergaminem. Łyżką nakładać kulki piany. Piec 75 minut w temperaturze 120 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć bezy do plastikowego pojemnika. Wystudzone ułożyć na talerzyku. Przed podaniem lekko zgnieść górę bezy i umieścić na nich porcję lodów waniliowych. Obok położyć kawałki brzoskwiń, całość polać brzoskwiniowym syropem.



© Bill Granger 2006

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.