Delia  Smith

Bezy karmelowe


Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bezy karmelowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 białka

18 dag drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Z 6 dag cukru robimy karmel: wsypujemy do rondelka, rozpuszczamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie trochę ciemniejszy od płynnego miodu, poczym wylewamy na blaszkę, aby zastygł, a następnie rozdrabniamy w malakserze lub moździerzu tak, by znów przypominał cukier.
W dużej, idealnie czystej i suchej misce ubijamy pianę z białek. Gdy jest już prawie sztywna, porcjami dodajemy pozostałe 12 dag cukru, a następnie karmel – wciąż ubijając. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Kładziemy po 2 łyżki piany. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza, a gdy tylko wstawimy bezy – zmniejszamy temperaturę do 140. Pieczemy je przez godzinę i piętnaście minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezom w nim wyschnąć.

powrót

Podobne przepisy

Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.