Delia  Smith

Bezy karmelowe


Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bezy karmelowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 białka

18 dag drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Z 6 dag cukru robimy karmel: wsypujemy do rondelka, rozpuszczamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie trochę ciemniejszy od płynnego miodu, poczym wylewamy na blaszkę, aby zastygł, a następnie rozdrabniamy w malakserze lub moździerzu tak, by znów przypominał cukier.
W dużej, idealnie czystej i suchej misce ubijamy pianę z białek. Gdy jest już prawie sztywna, porcjami dodajemy pozostałe 12 dag cukru, a następnie karmel – wciąż ubijając. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Kładziemy po 2 łyżki piany. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza, a gdy tylko wstawimy bezy – zmniejszamy temperaturę do 140. Pieczemy je przez godzinę i piętnaście minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezom w nim wyschnąć.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki czekoladowo-buraczane
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.