Sophie Dahl

Bezmączne ciasto czekoladowe


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie

Bezmączne ciasto czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

masło do wysmarowania foremki

300 g gorzkiej czekolady

225 g miałkiego cukru

180 ml wrzątku

225 g solonego masła pokrojonego w kostkę

6 jajek od kur z wolnego wybiegu

białka oddzielone od żółtek

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie:

Natłuść masłem wnętrze tortownicy o średnicy 23 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużym malakserze drobno zmiel czekoladę i cukier. Dolej wrzątek, dodaj masło, żółtka, kawę oraz ekstrakt waniliowy. W szklanej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowej masy. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz 45 - 55 minut. Powierzchnia ciasta popęka jak wyschnięte dno rzeki. Po wyjęciu z piekarnika ciasto się zapadnie, tworząc krater, do którego po ostygnięciu będzie można nałożyć śmietanę i ozdobić owocami. Jeśli chcesz, możesz oprószyć je delikatnie cukrem pudrem i odrobiną wiórków czekoladowych.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

11.12.2016 13:46

CYTUJ

preznentuje się smakowicie, natomiast ja mam sprawdzone przepisy na święta, piekę biszkopt i smaruje go masą z helio, smak jest obłędny.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.