Bezglutenowe placki jogurtowe z bananami i sosem czekoladowo-orzechowym

Bezglutenowe placki jogurtowe z bananami i sosem czekoladowo-orzechowym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g jogurtu (szklanka)
  • 70 ml mleka
  • 170 g mąki z kokosa
  • ¼ szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 banany
  • 2 jajka
Sos z orzechami:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • garść orzechów laskowych
  • pół szklanki śmietany 36%
  • kieliszek brandy
  • 4-5 pokrojonych truskawek (dodatek na placki)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj placki. Najpierw przygotuj ciasto. Tłuste mleko wymieszaj z jogurtem. Dodaj mąkę z kokosa oraz płatki kukurydziane. Do tego sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy oraz jajka. Następnie drobno posiekane banany. Wszystko wymieszaj.
Przygotowane ciasto wykładaj na patelnię. Usmażone placki wyłóż na papier.
Placki serwuj z orzechowym sosem. Do czekolady dodaj śmietankę, orzechy laskowe oraz brandy. Wszystko wymieszaj i rozpuść czekoladę z dodatkami na parze. Mieszaj do momentu, aż wszystkie grudki czekolady się rozpuszczą. Polej gotowe placki przygotowanym sosem. Na wierzch połóż truskawki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA