Beza z bitą śmietaną i letnimi owocami

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Beza z bitą śmietaną i letnimi owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

160 g białek

szczypta soli

265 g cukru pudru

1½ łyżeczki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka pasty waniliowej

1½ łyżeczki octu z białego wina

śmietana do ubicia

maliny

mango

brzoskwinie

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ubij białka ze szczyptą soli w malakserze na niskich obrotach. Po chwili przełącz na średnie obroty. Kiedy jajka zaczną tworzyć pianę, dodaj jedną trzecią cukru i ubij sztywną pianę. Stopniowo dosyp resztę cukru. Powiększ obroty do wysokich i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj mąkę kukurydzianą, wanilię i ocet. Wymieszaj łyżką. Wyjmij masę na blachę wyłożoną pergaminem, uformuj trójkąt albo koło o średnicy około 10 cm. Zmniejsz temperaturę do 160°C i wstaw bezę do piekarnika. Piecz przez 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw bezę na 10 minut do ostygnięcia. Podawaj na półmisku z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

powrót

Podobne przepisy

Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.