Anna Olson

Beza Pavlova


Przepis z programu Na słodko (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Beza Pavlova
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

białko z 4 jajek

1 łyżeczka winianu potasu

1 szklanka + 2 łyżki cukru

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka białego octu winnego

1 szklanka śmietany kremówki

2 szklanki umytych świeżych truskawek bez szypułek

sprężynki ze skórki cytrynowej do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC. Ubijać białka najpierw z winianem potasu, a potem stopniowo dodawać 1 szklankę cukru, aż piana stanie się sztywna (ok. 8 minut). Do ubitej piany dodać skrobię kukurydzianą i ocet winny. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Narysować flamastrem okrąg o średnicy 25 cm na „lewej” stronie papieru (żeby tusz nie farbował bezy) i wypełnić go bezową pianą. Piec 30 – 40 minut i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę i zmieszać z 2 łyżkami cukru. Pokroić truskawki na ćwiartki. Na bezowym spodzie rozprowadzić bitą śmietanę i truskawki. Ozdobić kilkoma sprężynkami ze skórki cytrynowej.

powrót

Podobne przepisy

Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Crepes Suzette
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.