Tomasz Jakubiak

Beza o smaku kiwi z kremem bananowym


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy

odsłon: 343

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Beza:

6 białek

310 g cukru pudru

10 g mąki ziemniaczanej

2 łyżki octu spirytusowego

 

Krem:

6 żółtek

pół szklanki cukru

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki

4 mini banany

ok. 100 g malin

ok. 80 g porzeczek

250 g owoców mini kiwi

 

Przygotowanie:

Zacznij od ubicia białek. Dodawaj do nich cukier puder. W następnej kolejności dosyp mąkę ziemniaczaną i dolej ocet spirytusowy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nałóż dwie porcje bezy. Bezy piecz w piekarniku o temp. 170º C przez 7-10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 140ºC i piecz około 30-40 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudź.

Przygotuj krem. Za pomocą robota utrzyj żółtka, następnie dosyp cukier i wszystko ponownie wymieszaj. Dodaj schłodzone mascarpone i ponownie wymieszaj. Do masy dodaj ubitą śmietankę.
Małe banany za pomocą widelca rozgnieć na papkę i dodaj do kremu. Następnie dodaj maliny i porzeczki. Ponownie wymieszaj. Krem wstaw do lodówki.
Na końcu złóż torcik bezowy. Upieczone bezy przełóż warstwą schłodzone kremu i plastrami mini kiwi. Torcik udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Beza o smaku kiwi z kremem bananowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.