Anjum  Anand

Bengalski gulasz rybny


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Bengalski gulasz rybny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 łyżek oleju musztardowego

3 małe liście laurowe

4 strączki zielonego kardamonu

zmiażdżone

4 goździki

1 łyżeczka panch phoran (mieszanka

w równych proporcjach

nasion kozieradki

czarnuszki

kopru włoskiego

kminu i gorczycy)

1 mała cebula

drobno posiekana

2-3 zielone papryczki chilli

ponakłuwane widelcem

2 łyżki pasty z imbiru (świeży imbir zmiksowany z odrobiną wody)

2 duże ząbki czosnku

zmiksowane na pastę z łyżką wody

2 łyżeczki mielonego kminu

1 łyżka mielonej kolendry

½ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki sproszkowanego chilli

duża szczypta sproszkowanego chilli

sól do smaku

400 ml wody

600 g dorady

oczyszczonej i pokrojonej w małe dzwonka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać na patelni trzy i pół łyżki oleju musztardowego. Kiedy zacznie dymić, zdjąć z ognia na 20-30 sekund. Dodać liście laurowe, kardamon, goździki i panch phoran, i smażyć powoli, często mieszając, aż kmin ściemnieje. Dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż będzie miękka. Dodać papryczki, pasty z imbiru i czosnku, i smażyć, mieszając, jeszcze minutę. Dodać pozostałe przyprawy i sól, zamieszać i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia, trochę zmniejszyć ogień i gotować 12-15 minut. Odstawić. Tymczasem na drugiej patelni rozgrzać mocno resztę oleju, dodać kawałki ryby i smażyć na złoty kolor, po 1-2 minuty z każdej strony. Przełożyć rybę do sosu, w razie potrzeby dolać wody. Doprowadzić do lekkiego wrzenia, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 3-4 minuty.

powrót

Podobne przepisy

Suflet z sandacza
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tajskie placuszki rybne delii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Parowany pstrąg
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Halibut na parze w sosie pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.