Anjum  Anand

Bengalski gulasz rybny


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Bengalski gulasz rybny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 łyżek oleju musztardowego

3 małe liście laurowe

4 strączki zielonego kardamonu

zmiażdżone

4 goździki

1 łyżeczka panch phoran (mieszanka

w równych proporcjach

nasion kozieradki

czarnuszki

kopru włoskiego

kminu i gorczycy)

1 mała cebula

drobno posiekana

2-3 zielone papryczki chilli

ponakłuwane widelcem

2 łyżki pasty z imbiru (świeży imbir zmiksowany z odrobiną wody)

2 duże ząbki czosnku

zmiksowane na pastę z łyżką wody

2 łyżeczki mielonego kminu

1 łyżka mielonej kolendry

½ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki sproszkowanego chilli

duża szczypta sproszkowanego chilli

sól do smaku

400 ml wody

600 g dorady

oczyszczonej i pokrojonej w małe dzwonka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać na patelni trzy i pół łyżki oleju musztardowego. Kiedy zacznie dymić, zdjąć z ognia na 20-30 sekund. Dodać liście laurowe, kardamon, goździki i panch phoran, i smażyć powoli, często mieszając, aż kmin ściemnieje. Dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż będzie miękka. Dodać papryczki, pasty z imbiru i czosnku, i smażyć, mieszając, jeszcze minutę. Dodać pozostałe przyprawy i sól, zamieszać i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia, trochę zmniejszyć ogień i gotować 12-15 minut. Odstawić. Tymczasem na drugiej patelni rozgrzać mocno resztę oleju, dodać kawałki ryby i smażyć na złoty kolor, po 1-2 minuty z każdej strony. Przełożyć rybę do sosu, w razie potrzeby dolać wody. Doprowadzić do lekkiego wrzenia, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 3-4 minuty.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyczki rybne
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Kotleciki rybne
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.