Jose Andres

Befsztyk z serem picón


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Befsztyk z serem picón
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżeczki hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

½ kg polędwicy wołowej

3 obrane ząbki czosnku

½ drobno pokrojonej szalotki

2 gałązki świeżego tymianku

60 ml hiszpańskiego lub innego wysokiej jakości cydru

120 ml gęstej śmietany

6 dag piconu (kantabryjskiego sera pleśniowego) lub innego dobrej jakości sera pleśniowego

sól morska do smaku

posiekany szczypiorek

 

 

Przygotowanie:


Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Na sporej patelni rozgrzewamy na dużym ogniu oliwę. Gdy zacznie dymić, kładziemy befsztyki i mocno obsmażamy z obu stron, po dwie minuty. Wkładamy patelnię do piekarnika i pieczemy mięso ok. 10 minut, aż osiągnie mniej więcej 55 stopni (żeby było średnio wysmażone). Wtedy przekładamy polędwicę na półmisek i trzymamy w cieple. Ostrożnie umieszczamy patelnię z powrotem na średnim ogniu. Lekko zgniatamy ząbki czosnku boczną stroną ostrza noża. Wrzucamy je na patelnię razem z szalotką i tymiankiem. Smażymy 2 minuty i wlewamy cydr oraz 2 łyżki wody w celu zdeglasowania patelni i rozpuszczenia pozostałości po smażeniu. Zmniejszamy ogień na średni i roztapiamy w śmietanie 3 dag piconu. Mieszamy, aż ser rozpuści się w sosie, który ma zgęstnieć. Zdejmujemy patelnię z ognia. Kroimy polędwicę na centymetrowej grubości słupki i układamy na czterech talerzach. Solimy i lejemy serowy sos na mięso oraz dookoła niego. Posypujemy polędwicę pozostałą połową pokruszonego piconu i szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Wołowina z woka z liśćmi la lot
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.