Bażant pieczony w przyprawach

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Bażant pieczony w przyprawach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 pikantna zielona papryczka

łyżka kurkumy

łyżka ziaren kolendry

łyżka kuminu

szczypta szafranu

łyżka czarnuszki

kawałek świeżego imbiru

ząbek czosnku

łyżka oliwy z oliwek

laska cynamonu

1 duży bażant

przekrojony na pół

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć wszystkie przyprawy do moździerza i utrzyj na jednolitą masę. Natrzyj mięso przyprawami i zostaw w lodówce na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Włóż połówki bażanta do brytfanny, piersiami do góry i piecz przez 20 minut. Wyjmij i odłóż na 10 minut w ciepłe miejsce. Podawaj z szafranowym ryżem, jogurtem naturalnym i zielonym ogórkiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.