Delia  Smith

Bażant gotowany z selerem


Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Bażant gotowany z selerem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sprawiony bażant

duży seler naciowy

10 szalotek

 

 

Przygotowanie:


Do garnka wrzucamy skrzydełka, łodygi selera, przekrojoną na pół cebulę, pokrojoną na duże kawałki marchewkę, listek laurowy, świeże zioła, pieprz i sól. Zalewamy litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia pół godziny na małym ogniu. Wywar przecedzamy do większego garnka. Bażanta doprawiamy solą oraz pieprzem i wkładamy do bulionu. Gdy doprowadzimy do wrzenia – przykrywamy i gotujemy 20 minut. Łodygi selera kroimy wzdłuż na 8 części.
Po dwudziestu minutach do bażanta dorzucamy szalotki, przykrywamy, gotujemy kwadrans, a następnie dodajemy kawałki selera i gotujemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy ugotowanego bażanta, a bulion odparowujemy do 1/3 oryginalnej objętości.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
Czarne kluski z sosem mięsnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Meat Pie z fasolką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.