Delia  Smith

Bażant gotowany z selerem


Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Bażant gotowany z selerem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sprawiony bażant

duży seler naciowy

10 szalotek

 

 

Przygotowanie:


Do garnka wrzucamy skrzydełka, łodygi selera, przekrojoną na pół cebulę, pokrojoną na duże kawałki marchewkę, listek laurowy, świeże zioła, pieprz i sól. Zalewamy litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia pół godziny na małym ogniu. Wywar przecedzamy do większego garnka. Bażanta doprawiamy solą oraz pieprzem i wkładamy do bulionu. Gdy doprowadzimy do wrzenia – przykrywamy i gotujemy 20 minut. Łodygi selera kroimy wzdłuż na 8 części.
Po dwudziestu minutach do bażanta dorzucamy szalotki, przykrywamy, gotujemy kwadrans, a następnie dodajemy kawałki selera i gotujemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy ugotowanego bażanta, a bulion odparowujemy do 1/3 oryginalnej objętości.

powrót

Podobne przepisy

Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Stek teriyaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.