Annabel  Langbein

Batoniki musli


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Batoniki musli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka pestek słonecznika

1 szklanka pestek dyni

1 szklanka ziaren sezamu

120 gramów masła

6 łyżek „złotego syropu” lub miodu

½ szklanki nierafinowanego cukru

1/3 szklanki masła orzechowego (można zastąpić słodkim skondensowanym mlekiem)

1 szklanka rodzynek (można użyć moreli lub żurawin)



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Płatki, pestki i sezam wymieszać na blaszce, wstawić do piekarnika na 15 minut. Masło, miód, cukier i masło orzechowe rozpuścić w garnku. Mieszać, żeby masa nie przywarła. Gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Podpieczone płatki i ziarna przesypać do dużej miski. Dodać rodzynki, wymieszać. Dodać gorącą masę, wymieszać. Całość przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, rozpłaszczyć. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Następnie pokroić na batoniki. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.



@Annabel Langbein





powrót

Podobne przepisy

(odc.009) polenta
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Batoniki muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.