Sophie Dahl

Batoniki flapjack z mango, wiśniami i wiórkami kokosowymi


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Batoniki flapjack z mango, wiśniami i wiórkami kokosowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

85 g jasnego syropu melasowego (golden syrup)

85 g płynnego miodu

150 g solonego masła

150 g płatków owsianych

100 g wiórków kokosowych

75 g wiśni

75 g suszonego mango, posiekanego na małe kawałki



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść wnętrze średniej prostokątnej foremki. Stop w garnku syrop melasowy, miód i masło na jednolitą masę. Zdejmij naczynie z ognia, a następnie dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, wiśnie oraz mango i dokładnie wymieszaj. Przełóż mieszankę do formy, lekko ugnieć i piecz ok. 25-30 min, aż będzie złocisto-brązowy. Wyjmij foremkę z piekarnika, odstaw na 10 min na metalową kratkę, a następnie pokrój na prostokątne batoniki i zostaw do całkowitego ostygnięcia.



© Sophie Dahl



powrót

Podobne przepisy

Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.