Sophie Dahl

Batoniki flapjack z mango, wiśniami i wiórkami kokosowymi


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Batoniki flapjack z mango, wiśniami i wiórkami kokosowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

85 g jasnego syropu melasowego (golden syrup)

85 g płynnego miodu

150 g solonego masła

150 g płatków owsianych

100 g wiórków kokosowych

75 g wiśni

75 g suszonego mango, posiekanego na małe kawałki



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść wnętrze średniej prostokątnej foremki. Stop w garnku syrop melasowy, miód i masło na jednolitą masę. Zdejmij naczynie z ognia, a następnie dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, wiśnie oraz mango i dokładnie wymieszaj. Przełóż mieszankę do formy, lekko ugnieć i piecz ok. 25-30 min, aż będzie złocisto-brązowy. Wyjmij foremkę z piekarnika, odstaw na 10 min na metalową kratkę, a następnie pokrój na prostokątne batoniki i zostaw do całkowitego ostygnięcia.



© Sophie Dahl



powrót

Podobne przepisy

Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.