Ainsley Harriot

Baskijska tarta z kremem custard


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Baskijska tarta z kremem custard
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kruche ciasto (kupne lub zrobione wcześniej)

200g cukru

300 ml tłustego mleka

łyżka skrobi kukurydzianej

4 żółtka

ekstrakt waniliowy lub kawałeczek rozkrojonej laski wanilii

łyżka masła

maliny

50g płatków migdałowych

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


Ciasto, uprzednio schłodzone w lodówce, rozwałkować. Przenieść na wałku na formę do tarty, brzegi ściąć równo z formą. Przykryć ciasto podwójną warstwą folii aluminiowej. Podpiec w gorącym piekarniku przez 10 minut. W garnku zagotować, mieszając trzepaczką, cukier z mlekiem i skrobią. Dodawać, cały czas mieszając, żółtka i ekstrakt waniliowy oraz masło. Na podpieczonym spodzie tarty ułożyć maliny, wlać krem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika na 20 minut, po wyjęciu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z rabarbarem
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.