Barwena w pomidorach z anchois i grzybami

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Barwena w pomidorach z anchois i grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



8 małych barwen (à 150 g)

mąka

sól i świeżo zmielony pieprz

6 łyżek oliwy

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 fileciki anchois

30 g suszonych prawdziwków

1 puszka krojonych pomidorów (400 g)



Przygotowanie:



Grzyby zalać ciepłą wodą, odstawić na 30 minut, osączyć i posiekać. Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, odciąć płetwy. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Anchois posiekać. Ryby obtoczyć w mące, strząsnąć jej nadmiar. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć ryby na złoty kolor z obu stron, około 3 – 4 minut. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tę samą patelnię wrzucić cebulę i czosnek. Mieszając smażyć 5 minut. Dorzucić grzyby i anchois, zamieszać, dodać pomidory, znów zamieszać, ew. podlać wodą, wsypać natkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić 5 minut. Włożyć ryby do sosu i podgrzewać kilka minut, aż będą ciepłe. Podawać z chlebem lub puree ziemniaczanym.





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.