Barwena pieczona w pergaminie

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Barwena pieczona w pergaminie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cała barwena

oczyszczona i wypatroszona

1 liść laurowy

oliwa z oliwek extra virgin

czosnek

pokrojony w słupki

rozmaryn

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

plasterek cytryny

 

 

Przygotowanie:


Umyj rybę, osusz i natrzyj solą. Weź kawałek pergaminu, ułóż na środku liść laurowy. Połóż na nim rybę i skrop ją oliwą z oliwek. Obłóż rybę czosnkiem i rozmarynem, trochę włóż do środka. Dopraw rybę pieprzem i odrobiną soli. Połóż na wierzchu plasterek cytryny. Dokładnie zawiń pergamin w paczuszkę. Ważne jest, żeby była szczelna i niezbyt ścisła. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika – około 190° C na około 20 minut. Podawaj od razu w zamkniętej sakiewce.

powrót

Podobne przepisy

Sum pod sosem z kiszonych ogórków i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łupacz z południowych Indii i chow der kukurydziany
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.