Tomasz Jakubiak

Barszcz z pieczonych buraków z krokietami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 332

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 litry wody

2 kg upieczonych buraków w kawałkach

2 jabłka

4 liście laurowe

5-6 ziaren ziela angielskie

łyżka cukru

3 łyżki octu

łyżka soli

2 cm korzenia chrzanu

liść chrzanu

łyżeczka rodzynek

 

Krokiety:

2 cebule

3 średnie krupnioki

2-3 ząbki czosnku

pół startego jabłka

100 ml czerwonego wina

łyżka octu jabłkowego

łyżka świeżego majeranku

10 naleśników

bułka tarta do panierki

2 jajka

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

Przygotuj barszcz. Do gotującej się wody wlej ocet, dodaj sól, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodaj upieczone, obrane ze skóry kawałki buraków i ćwiartki jabłka. Na końcu dodaj rodzynki, korzeń chrzanu i liść chrzanu. Barszcz gotuj 15-20 minut.

Przygotuj farsz do krokietów. Na patelni na odrobinie oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj kawałki krupnioku i wszystko wymieszaj. Całość podlej 100 ml czerwonego wytrawnego wina. Gotuj, aż wino odparuje. Farsz dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj posiekany świeży majeranek.

Porcję przestudzonego farszu nakładaj na naleśniki. Złożone krokiety obtocz w rozmąconym jajku następnie w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Ciepły barszcz podawaj z krokietem. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz wigilijny z uszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.