Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska

odsłon: 10277

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duży burak

1 duża marchew

seler

pietruszka

1 cebula

kapusta biała świeża

czosnek

przecier pomidorowy

2 ziemniaki średnie

masło

ocet balsamiczny

natka pietruszki

Pampuszki:

mąka 300 g

woda

sól

cukier 1 łyżka

drożdże świeże 10 g

olej 30 g

oliwa z oliwek 100 g + 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Robię ciasto na "pampuszki". Do ciepłej wody dodaję drożdże, cukier i ok. 60 g mąki, odstawiam to na ok. 30 min w ciepłe miejsce. W tym czasie obieram i kroję w zapałkę warzywa, ziemniaki w średnią kostkę. Warzywa wrzucam do garnka z gotującą się wodą, buraki na rozgrzaną patelnię z masełkiem. Wracam do ciasta. Dodaję do niego sól, jajko i resztę mąki, zagniatam, na końcu dodaję olej albo oliwę. Odstawiam w ciepłe miejsce, na ok. 1 godz. Ciasto musi podwoić objętość. Kiedy buraczki będą miękie dodaję do nich ocet balsamico i przecier pomidorowy. Gotuję jeszcze chwilę. Dodaję buraczki do gotujących się warzyw. Gotuję wszystko razem ok. 7 - 10 min, na końcu dodaję rozgnieciony czosnek i pietruszkę. Z ciasta robię małe kulki, wykładam na blachę i piekę ok. 20 min przy temp. 200 C. Rozgniatam czosnek, dodaję do niego sól, zalewam oliwą. Gotowe pampuszki polewam oliwą z czosnkiem. Barszcz podaję ze śmietaną (kwaśną) i bułeczkami.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Krem z pasternaku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.