Łukasz Łuczaj

Barszcz z barszczu


Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

odsłon: 17343

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 5 l liści barszczu z ogonkami (ok. 500 g)

100 g masła lub 1 kostka rosołowa lub szklanka wywaru mięsnego

4 jajka

5 g soli

 

Przygotowanie:

Młode liście i ogonki liściowe (te drugie są najważniejsze) zebrać, umyć, pokroić, wypełniając nimi ok. 3 l garnek, i zalać wrzątkiem, tak, aby je przykryć wodą. Przykryć pokrywką i zostawić w temp. pokojowej na ok. 48 godzin. Po tych 2 dniach ugotować jajka na twardo. Skwaszone liście razem z płynem przełożyć do większego garnka, osolić, gotować przez ok. 20 minut doprawiając masłem, wywarem mięsnym lub kostką rosołową. Posiekać jajka, przed podaniem wrzucić je do misek.

powrót

Podobne przepisy

Krupnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z pieczonej  papryki z ziołami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa Pho z wieprzowiną
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania dietetyczne
Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

#lukaszf

18.02.2012 19:09


Katowice

CYTUJ

Pan Łuczaj organizuje warsztaty, jak sądzę na nich przekazuje część wiedzy o rozpoznawaniu roslin, ale to tylko domysły bo jeszcze na nich nie byłem:)

#ffty

21.12.2011 12:56


rtyu

CYTUJ

wideo sie nie wyswietla. moze warto zamienic na youtube?

#padma

20.11.2011 14:46


bcn

CYTUJ

bardzo lubie Pana kuchnie! bravo! brakuje mi tylko w programmie, bardziej szczegolowego przedstawienia tych wzystkich roslin, ktore co prawda rosna obok nas,....no ale trzeba je rozpoznac, ..i tu problem jak rozpoznac, gdzie szukac, w jakich porach etc...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.