Marieta  Marecka

Barszcz wigilijny z uszkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 16526

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 litry lekkiego wywaru z warzyw

5 buraków

5 suszonych grzybów

1 cebula

3 goździki

4 ząbki czosnku

1-2 szklanki kwasu na barszcz

listek laurowy

5 ziaren jałowca

5 ziaren ziela angielskiego

sok i skórka z 1 cytryny

6 ziarenek pieprzu

pieprz świeżo mielony

sól

cukier

majeranek

 

Uszka:

2 szklanki mąki

sól

wrzątek

 

Farsz:

40 g suszonych grzybów

1 cebula

jajko

2 łyżki natki z pietruszki

sól

pieprz

1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez noc i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, drobno siekamy i odkładamy na bok. Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy dalej. Dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego farszu dodajemy jajo i łączymy bardzo dokładnie. Mąkę wyrabiamy z solą i dolewamy wrzątek. Jak ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, odstawiamy je na 15-20 minut przykryte ściereczką. Wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy kwadraty o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy na początku rogi po przekątnej, później boki na koniec zawijamy na palcu i sklejamy rogi trójkąta. Gotujemy w osolonym wrzątku, partiami ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch. Studzimy na płasko i lekko skrapiamy olejemy. Podajemy do barszczu.

 

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania barszczu. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Następnie myjemy je i gotujemy 20 minut.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy je wywarem i gotujemy ok. 1 godziny.
Do buraków dodajemy cebulę z nabitymi goździkami, resztę przypraw i skórkę z cytryny.
Ząbki czosnku kroimy w grube plastry, grzyby kroimy w paski. Wraz z odcedzoną wodą spod grzybów dodajemy wszystko do zupy. Całość doprawiamy majerankiem. Gotujemy ok. 15 minut.
Ściągamy z gazu, dolewamy kwas i znów lekko podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania bo inaczej barszcz straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Robimy uszka. Grzyby moczymy przez noc i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, drobno siekamy i odkładamy na bok.
Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy dalej. Dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego farszu dodajemy jajo i łączymy bardzo dokładnie.
Mąkę wyrabiamy z solą i dolewamy wrzątek. Jak ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, odstawiamy je na 15-20 minut przykryte ściereczką.
Wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy kwadraty o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy na początku rogi po przekątnej, później boki na koniec zawijamy na palcu i sklejamy rogi trójkąta. Gotujemy w osolonym wrzątku, partiami ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Studzimy na płasko i lekko skrapiamy olejemy. Podajemy do barszczu.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa chałwowa z domowymi sezamkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.