Sophie Grigson

Barszcz ukraiński


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska

Barszcz ukraiński
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 czubata łyżka masła

1 cebula

posiekana

1 ząbek czosnku

posiekany albo zmiażdżony

½ dużego selera

obranego i startego na tarce o dużych oczkach

1 duży korzeń pasternaku albo pietruszki

obrany i starty na tarce o dużych oczkach

½ kg surowych buraków

obranych i startych na tarce o dużych oczkach

3 pomidory bez skórki i pestek

pokrojone w niedużą kostkę

½ łyżeczki cukru

2-3 łyżki octu winnego

¼ litra bulionu wołowego

sól

½ kg ziemniaków

obranych i pokrojonych w kostkę

½ główki małej kapusty

poszatkowanej

kwaśna śmietana

1 mały pęczek natki pietruszki

posiekanej

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu zrumień na maśle cebulę i czosnek. Dodaj starty seler, zamieszaj, dodaj pasternak albo korzeń pietruszki i starte buraki, zamieszaj i dodaj 2 pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw warzywa cukrem i octem winnym. Wsyp szczyptę soli i wymieszaj składniki. Zalej warzywa połową bulionu, przykryj garnek pokrywką i gotuj 40 minut. W drugim garnku zalej resztą bulionu pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Gotuj, aż warzywa zmiękną i połącz zawartość obu garnków. Gotuj jeszcze 10 minut i dodaj resztę pomidorów. Zdejmij barszcz z ognia i odstaw na 10 minut, żeby aromaty się połączyły i rozwinęły. Podawaj porcje z łyżką kwaśnej śmietany, posypane natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna
Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.