Kinga Paruzel

Barszcz czerwony


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 66280

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg buraków

1 por

1 marchewka

2 korzenie pietruszki

½ cebuli

2 plasterki selera

2 jabłka szara reneta

½ cytryny

4 jajka ugotowane na twardo

5 ząbków czosnku

2-3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

10 ziaren pieprzu

3 łyżki majeranku

szczypta koperku

sól

2 l wody

 

Przygotowanie:

Obierz marchewkę, pora, pietruszkę i selera, a cebulę opiecz na ogniu. Przygotowane jarzyny zalej zimną wodą. Dodaj do bulionu czosnek, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i gotuj ok. 1 godziny, aż warzywa będą miękkie. Buraki umyj, odkrój końcówki i pokrój na ćwiartki. Z ugotowanego bulionu wyjmij warzywa i dodaj przygotowane buraki. Gotuj ok. 15 minut, nie doprowadzaj do wrzenia, by zupa nie byłą mętna. Po upływie czasu dodaj pokrojone w ósemki jabłka i dalej gotuj zupę kolejne 20- 30 minut. Następnie dodaj majeranek i czosnek oraz dopraw solą i pieprzem. By barszcz zachował intensywny kolor możesz skropić go sokiem z cytryny. Podawaj z jajkiem, świeżą pietruszką lub koperkiem.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz wigilijny z uszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

kobieta77

postów: 2

13.12.2014 15:08

CYTUJ

W mojej rodzinie taki barszcz jada się z pierogami lub uszkami, a nie z jajem.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.