Curtis Stone

Barramudi z podsmażanym w woku makaronem i warzywami po tajsku


Przepis z programu Surfing po menu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Barramudi z podsmażanym w woku makaronem i warzywami po tajsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

około 750 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia

4 x 200 g pokrojonych na 2 – 3 kawałki filetów z małego barramundi (gatunek dużego australijskiego okonia – można go zastąpić zwykłym okoniem)

125 g skrobi kukurydzianej

1 brokuł o wadze ok. 150 g

200 g makaronu hokkien

2 dymki pokrojone w kawałki

2 obrane marchewki

nacięte wzdłuż

tak

aby usunąć rdzeń

a następnie pokrojone w plasterki

2 młode kapusty bok choy

przecięte wzdłuż

2 ½ łyżeczki jasnego [sklep 49]sosu sojowego[/sklep]

1 ½ łyżeczki [sklep 23]słodkiego sosu chilli [/sklep]

1 ½ szklanki listków kolendry

do posypania

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać w misce składniki marynaty. Włożyć do niej kawałki ryby i marynować przez 15 minut w temperaturze pokojowej. Łodygę brokuła pokroić na kawałki i odłożyć. Podzielić resztę brokuła na 12 różyczek. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i blanszować różyczki przez 2 – 3 minuty. Odcedzić i odłożyć. Makaron wrzucić na patelnię i podgrzewać około 45 sekund, następnie odcedzić.
Wlać do woka 2 łyżeczki oleju. Resztę wlać do frytkownicy albo do rondla z grubym dnem. Rozgrzać do temperatury, w której kawałek chleba rumieni się w 15 sekund. Oprószyć wyjętą z marynaty rybę skrobią kukurydzianą. Smażyć porcjami po 2-3 minuty na złoto, osączyć na papierowym ręczniku.
W czasie, kiedy ryba się smaży, rozgrzać olej w woku i smażyć przez 15 – 20 sekund plasterki brokuła, dymkę oraz marchewkę. Dodać kapustę bok choy. Kiedy lekko zmięknie, dodać makaron, sos sojowy i słodki sos chili. Smażyć, delikatnie mieszając. W razie potrzeby skropić lekko wodą.
Ułożyć starannie kupkę makaronu z warzywami po środku miseczki. Na wierzch położyć kawałki ryby. Ozdobić każdą miskę trzema kawałkami brokułów, posypać kolendrą i od razu podawać.

powrót

Podobne przepisy

Sardynki nadziewane z kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.