Barel z patelni z glazurą szafranową

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Barel z patelni z glazurą szafranową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos:

1 szczypta szafranu (około 8 pręcików)

150 ml wywaru z ryb

1 łyżeczka drobnych kaparów

1 łyżeczka pomidora pokrojonego w drobną kostkę

10 obranych winogron bezpestkowych

10 oliwek bez pestek

½ łyżki masła



Fenkuł:

2 bulwy młodego fenkułu, pokrojonego wzdłuż na ćwiartki

100 ml soku pomarańczowego

około 150 ml bulionu z kurczaka

30 ml oliwy



Ryba:

350-400 g bareli, ze skórą, podzielonej na 2 porcje

1 łyżka oliwy

sól morska

pieprz



Przygotowanie:

Dla lepszego smaku, zaparzyć wywar z jednodniowym wyprzedzeniem: doprowadzić wywar do wrzenia, dodać szafran, zestawić z ognia. Wstawić na noc do lodówki. Można również dzień wcześniej udusić fenkuły. Użyć małego naczynia żaroodpornego, w którym zmieszczą się małe bulwy. Na blachę włożyć fenkuły, wlać oliwę i sok z pomarańczy. Zalać bulionem z kurczaka tak, aby pokrył warzywa. Przykryć naczynie folią. Zapiekać w umiarkowanie gorącym piekarniku 34-40 minut (do miękkości). Danie przygotowywane z wyprzedzeniem można wstawić na noc do lodówki. W małym rondlu podgrzać wywar z szafranem. Dodać kapary, pomidora, oliwki i winogrona. Zestawić z ognia i domieszać masło. Doprawić do smaku i odstawić w ciepłe miejsce. Fenkuł zalany płynem do duszenia podgrzać powoli w piekarniku. Do przyrządzenia ryby wziąć patelnię o grubym dnie, którą można wstawiać do piekarnika. Rozgrzać oliwę. Patelnia powinna być bardzo gorąca (nie należy dopuścić do przypalenia oliwy). Rybę osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem. Układać na gorącym tłuszczu skórą na dół. Smażyć na ostrym ogniu 1-2 minuty. Zmniejszyć płomień i dalej smażyć skórą na dół 3 do 4 minut. Obrócić rybę na drugą stronę. Wstawić patelnię do umiarkowanie rozgrzanego piekarnika na kolejne 2-3 minuty, aż ryba będzie dobrze upieczona. Do podania nałożyć fenkuł pośrodku talerza, przykryć rybą. Polać z wierzchu glazurą szafranową. Kapary, oliwki i winogrona rozłożyć między dwa talerze.



Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

powrót

Podobne przepisy

Ryba po grecku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna na sandaczu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ogon tuńczyka w ziarnach maku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Burgery rybne z sałatą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.