Donna Dooher

Bardzo czekoladowe ciasteczka


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bardzo czekoladowe ciasteczka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g posiekanej

gorzkiej czekolady

¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła

1 szklanka (250 ml) cukru

4 jajka

1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego

szczypta soli

½ szklanki (125 ml) mąki

¼ łyżeczki (1 ml) proszku do pieczenia

250 g całych

obranych ze skórek orzechów laskowych lub macadamia

500 g grubo posiekanej białej czekolady

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Roztopić na parze gorzką czekoladę i masło, ciągle mieszając.
W dużej misce ubić jajka, cukier, wanilię i sól. Przesiać razem mąkę i proszek do pieczenia.
Połączyć czekoladę, mąkę i jajka. Dodać orzechy oraz białą czekoladę i wymieszać.
Wstawić ciasto do lodówki, by lekko stężało. Za pomocą 2 łyżek kłaść porcje ciasta (15 ml) na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 12 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić 10 minut na blasze, a następnie wystudzić całkowicie na drucianej siatce.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.