Baranie kotlety w rozmarynowym sosie z czosnkiem niedźwiedzim

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Baranie kotlety w rozmarynowym sosie z czosnkiem niedźwiedzim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos:

3 kromki chleba na zakwasie

1 gałązka rozmarynu, drobno posiekana

50 g masła

300 ml ciepłego mleka



Kotlety:

8 baranich kotletów

1 łyżeczka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego

sól i pieprz



Czosnek:

2 łyżeczki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego

szczypta soli

500 g czosnku niedźwiedziego z ogonkami



Przygotować sos:

Chleb obrać i rozdrobnić w malakserze. W rondlu podgrzać masło. Smażyć parę minut na średnim ogniu rozmaryn. Dodać chleb i powoli wlać mleko cały czas mieszając. Gotować mieszając, aż nabierze gładkiej konsystencji - można go ubić trzepaczką, a jeśli jest za gęsty, dodać mleka.

Przygotować kotlety: mocno rozgrzać grill. Kotlety posmarować olejem, doprawić solą i pieprzem i umieścić pod grillem. Kiedy opieką się z obu stron - powinno to zająć 5 - 10 minut, zależnie od temperatury grilla - odstawić w ciepłe miejsce, aby odpoczęły. Przygotować czosnek: rozgrzać na patelni olej i przesmażyć osolone szczyptą soli liście czosnku, aż zwiędną - 2-3 minuty. Ułożyć na talerzu składniki i podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.