Marta Dymek

Banoffee pie


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Ciasta wegańskie

odsłon: 2111

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 3.0

Składniki:

1 szklanka orzechów laskowych

⅓ szklanki daktyli, namoczonych przez 15 minut w wodzie

szczypta soli

 

Krem daktylowy:

1 szklanka daktyli, namoczonych przez 15 minut w mocnej kawie

2 łyżki masła orzechowego

szczypta soli

 

Do podania:

2 puszki mleczka kokosowego, schłodzonego przez 48 godzin w lodówce

0,5 - 1 szklanka cukru pudru

2 dojrzałe banany

kilka łyżek soku z cytryny

kakao do posypania

 

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu: daktyle odcedzić i odstawić na bok. Orzechy umieścić w naczyniu blendera wraz z solą, krótko zblendować i dodać namoczone daktyle. Miksować tak długo, aż składniki zaczną delikatnie się do siebie lepić. Masa przestaje wtedy wirować i zaczyna lekko przyklejać się do ścianek. Masę zeskrobać i wycisnąć nią dno tortownicy, odłożyć do lodówki.
Przygotowanie kremu daktylowego: namoczone w kawie daktyle dodać do naczynia blendera razem z masłem orzechowym i solą, a następnie blendować do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki wody.
Tak przygotowaną masę rozsmarować na cieście. Następnie banany obrać, pokroić w talarki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście.
Otworzyć mleczko kokosowe i delikatnie wyjąć gęstą część mleczka. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier puder i ubijać mikserem aż do uzyskania puszystego, sztywnego kremu. Tak przygotowany krem wyłożyć na banany, obsypać ciasto kakao i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Paprykarz jaglany
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wegańskie
Recyklingowa lemoniada z ogórków
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wegańskie
Brownie z batatów
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wegańskie

skomentuj przepis

Kruszynka1

postów: 1

11.04.2016 13:31

CYTUJ

Przepis wybitnie ekstrawagancki jak na banoffee pie. Mam wrażenie, że krem kokosowy dominuje nad całym ciastem. A to przecież zwykły placek z masą toffee, bananami i bitą śmietaną. Ale można i tak. Pozdrawiam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.