Jacek Sikora

Banany z toffi z pistacjami


Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Banany z toffi z pistacjami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki kukurydzianej

jajko

2 łyżeczki miodu

3 banany

cukier waniliowy

woda

szklanka cukru

80 g pistacji

 

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i kukurydzianą, jajko, miód i 3 łyżki stołowe zimnej wody wymieszaj na gładką masę. Jajko dobrze jest ubić przed połączeniem z innymi składnikami. Banany pokroić w kawałki. Rozgrzać olej w garnku do temperatury 180 stopni C. Kawałki bananów obtoczyć w przygotowanej masie. Smażyć 2-3 minuty po 8-10 kawałków nie dopuszczając by olej przestygł. Wcześniej obierz pistacje i zdejmij z nich ciemną skórkę i posiekaj drobno. Do rondelka wlej ¼ szklanki wody i wsyp szklankę cukru. Po zrobieniu syropu gotuj aż osiągnie bladożółty kolor. Zdejmij z ognia i dosyp siekane pistacje. Każdy kawałek banana zanurz w toffi, po czym włóż do wody z lodem na kilkanaście sekund.

Uwaga: Toffi szybko stygnie, więc etap z toffi i wodą z lodem wykonaj z gośćmi przy stole.

powrót

Podobne przepisy

Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowy Marii
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowa kula z musem z rokitnika i sosem z brandy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.