Anna Olson

Banany w cieście filo


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.5) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 367

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki suszonych wiśni

115 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej

2 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

8 płatów ciasta filo

1/3 szklanki niesolonego masła

55 g czekolady deserowej

4 małe banany

3 łyżki rumu lub soku pomarańczowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zalać wiśnie wrzątkiem, odstawić na 5 minut i osączyć. Grubo posiekać czekoladę. Utrzeć serek z cukrem i ekstraktem wanilii na gładką masę.
Stopić masło.
Uwaga! Należy pracować z każdym płatem ciasta filo oddzielnie, przykrywając resztę wilgotną ściereczką.
Posmarować płat ciasta stopionym masłem. Posmarować drugi płat ciasta masłem i położyć na pierwszym. Przeciąć złożone płaty w poprzek na pół i umieścić jedną połowę na drugiej. Nałożyć na środek ciasta ¼ serka, posypać ¼ wiśni i czekolady. Obrać banana, przekroić w poprzek na pół i położyć na wierzchu nadzienia. Skropić rumem. Zawinąć brzegi ciasta, formując pakiet. Położyć na blasze. W ten sam sposób przygotować pozostałe porcje i posmarować pakiety masłem.
Wstawić do piekarnika i piec na złocisty kolor około 15-20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Goańskie ciastka krewetkowo-kokosowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.