Anna Olson

Banany w cieście filo


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.5) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Banany w cieście filo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki suszonych wiśni

115 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej

2 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

8 płatów ciasta filo

1/3 szklanki niesolonego masła

55 g czekolady deserowej

4 małe banany

3 łyżki rumu lub soku pomarańczowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zalać wiśnie wrzątkiem, odstawić na 5 minut i osączyć. Grubo posiekać czekoladę. Utrzeć serek z cukrem i ekstraktem wanilii na gładką masę.
Stopić masło.
Uwaga! Należy pracować z każdym płatem ciasta filo oddzielnie, przykrywając resztę wilgotną ściereczką.
Posmarować płat ciasta stopionym masłem. Posmarować drugi płat ciasta masłem i położyć na pierwszym. Przeciąć złożone płaty w poprzek na pół i umieścić jedną połowę na drugiej. Nałożyć na środek ciasta ¼ serka, posypać ¼ wiśni i czekolady. Obrać banana, przekroić w poprzek na pół i położyć na wierzchu nadzienia. Skropić rumem. Zawinąć brzegi ciasta, formując pakiet. Położyć na blasze. W ten sam sposób przygotować pozostałe porcje i posmarować pakiety masłem.
Wstawić do piekarnika i piec na złocisty kolor około 15-20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto marchewkowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik nowojorski z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.