Marieta  Marecka

Bakłażany smażone


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory

odsłon: 3557

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1-2 spore bakłażany

3 ząbki czosnku

1 pęczek bazylii

5 łyżek octu balsamicznego

1 płaska łyżeczka cukru

½ szklanki dobrej oliwy z oliwek

mąka do panierki

olej do smażenia

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości ok 6 mm.
Każdy z plastrów oprószamy solą i odkładamy na sito, żeby wypuścił sok. Po ok. 15 minutach opłukujemy je i suszymy ręcznikiem papierowym.
Rozgrzewamy olej na patelni i panierujemy plastry bakłażana w mące. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Do miski wlewamy ocet, cukier i za pomocą mieszadła łączymy. Powoli dolewamy oliwę cały czas mieszając.
Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu, starty lub wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno poszatkowaną bazylię.
W słoiczku na przemian kładziemy plastry bakłażana i oblewamy oliwą. Zakręcamy słoik i trzymamy w lodówce, może tam stać ok. tygodnia.

powrót

Podobne przepisy

Konfitura morelowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kiszone cytryny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Marynowany czosnek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ćwikła pana Reja
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Galaretka z białego wina z płatkami róż
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory

skomentuj przepis

lambia79

postów: 16

07.09.2015 13:20

CYTUJ

uwielbiam smażone warzywa, a w tym bakłażany

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.