Anna Olson

Bakłażan i przegrzebki w glazurze z miso


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Bakłażan i przegrzebki w glazurze z miso
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Glazura z miso:

½ szklanki jasnej pasty miso (dostępnej w sklepach z azjatycką lub zdrową żywnością)

2 łyżki miodu

2 łyżki mirinu albo sake



Pozostałe:

2 bakłażany

450 g dużych przegrzebków

1 łyżka lekko uprażonego ziarna sezamowego



Przygotowanie

Wymieszaj składniki glazury i wstaw do lodówki przed użyciem. Rozgrzej grill. Pokrój bakłażany pod kątem w plastry o grubości nieco ponad 1 cm. Grilluj je do miękkości, a po ok. 3 min odwróć na drugą stronę. Za pomocą pędzla posmaruj plastry bakłażana po przypieczonej stronie, odwróć i piecz jeszcze 1 min. W tym czasie posmaruj plastry glazurą z drugiej strony, odwróć, a po minucie grillowania przełóż na talerz i odstaw. Powtórz te same czynności z przegrzebkami. Podawaj bakłażany i przegrzebki na gorąco, posypane ziarnem sezamowym.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krab królewski z Hokkaido z 3-łyżkowym octem
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Małże i pici
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 9)
trudność:
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia nowozelandzka (maoryska)

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.